През последните две седмици имаше много магнитни бури – Слънцето изригва

...
През последните две седмици имаше много магнитни бури – Слънцето изригва
Коментари Харесай

Доц. Петя Трифонова от БАН: През последните две седмици имаше много магнитни бури

През последните две седмици имаше доста магнитни бури – Слънцето изригва непрекъснато, само че това е проблем единствено тогава, когато изхвърлената плазма въздейства на Зелята. Това сподели доцент Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките, в ефира на БТВ.
Прочетете още
„ Имаше предизвестие, че тази седмица ни чакат магнитни стихии, които за благополучие не се сбъднаха. Оказа се, че разстройствата, които получихме в резултат на слънчевите изригвания, доведоха до напълно слаби промени на магнитното поле. Те не бяха усетени на територията на страната “, изясни той.

Доц. Петя Трифонова уточни, че дълготрайната прогноза е със относително слаба степен на меродавност. Проблемът бил, че тези прогнози се вършат по косвени признаци следи се въртенето на Слънцето и неговите дейните области, след което се вършат съответните калкулации.

„ Най-точни са прогнозите за три денонощия напред. Това е времето, което е належащо при изригване на Слънцето, изхвърлената плазма да доближи до Земята и да смути магнитното ѝ поле “, сподели още специалистът от Българска академия на науките.

Доц. Петя Трифонова е безапелационна, че най-вече магнитни стихии има през март и април, както и през септември и ноември. Според нея хората много постоянно бъркат топлото време с магнитните стихии. Юли обаче се оказва един от спокойните месеци.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР